Vilt

Största delen av svenskt viltkött kommer från älg, vildsvin, hjort och rådjur. I hägn för så kallat frilevande vilt produceras också viltkött från hjort, vildsvin och mufflon. Hägnen ska enligt gällande bestämmelser vara så stora att djuren klarar sig utan tillskottsfoder under vegetationsperioden. Det är Länsstyrelserna som godkänner hägn för frilevande vilt. För att Köttguidens bedömning av viltköttet ska vara tillämpbar gäller att djuren inte stödutfodras i betydande omfattning.
Då det inte går åt extra odlingsmark eller foder för vilda djur som ”producerar” viltkött bedöms de extra växtgasutsläppen som små. Metanutsläpp från vilda idisslare, såsom älgar, hjortar och rådjur är svåra att värdera då det ofta rör sig om vilda djurarter och belastar därför inte viltköttet i bedömningen. Växthusgasutsläpp kopplat till jakt kan antagligen vara betydande men man kan resonera så att dessa utsläpp snarare hör till själva aktiviteten ”att jaga” än produkten viltkött.
Huvudrätterna byts under veckan. Välkomna

Meny

100kr

Torsk med morot, granolja och lök
Viltskav på hjort med svamp och enbär
Rotselleri med Karljohanssvamp, libbsticka och äpple

Tillbehörsbordet v.39 tema Vilt

Swedbankbröd
Brysselkål, pepparrot
Inkokt morot, enbär, citron
Palsternacka, timjan
Svamp, äpple
Linser, fänkål
Kokt potatis, dill
Lingon, svartpeppar
Svartvinbärsgelé
Lök, tallskottsolja
Blandsallad
Rostade frön
Olivolja

The Fishery
(öppet mån-tors)

Krispig fisk

125kr

Friterad fisk, lisapotatis, crudité och dip

Fish taco

125kr

Gravad regnbåge, coleslaw carib, friterad lök och koriander

Ekbackens klassiker

Fiskgryta

135kr

Torsk, lax, tomat, fänkål och krutonger