Kina, vecka 15

Kina

Det vi idag känner som det kinesiska köket har vuxit fram under en mycket lång tid och berikats med såväl importerade råvaror och matlagningstekniker som egna uppfinningar. I Kina omnämns ofta Pekingmannen, och dennes bruk av eld, som det första "köket" (för uppemot 400 000 år sedan), medan mer modesta redogörelser brukar starta i den kinesiska stenåldern under vilken för det kinesiska köket typiska saker som risodling och nudlar belagts med arkeologiska fynd. Ätpinnar, använda som bestick, började användas inte senare än Zhoudynastin medan snabbstekning (även "wokning") blev populärt under Tangdynastin och de flesta berömda kinesiska maträtter som man äter idag tillkom under Qingdynastin eller i början av Republiken Kina.

Huvudrätterna byts under veckan. Välkomna

Meny

100kr

Svensk kyckling "Kung Pao", paprika, lök & hampafrö
Hot pot med pak choi, pocherat ägg & aubergine
Lax med brynt sojasmör, spetskål & picklad rättika

Tillbehörsbordet v15 med smak av Kina

Swedbank baguette
Broccoli, ingefära
Gröna bönor, vitlök
Matvete ”stir fry”, ägg, ärtor
Gotlandslinser, sojakokt lök
Sechuanpeppar, morot
Blomkål, hoisinsås
Sesampicklad gurka
Zucchini, vildpeppar
Sallad
Vinaigrette
Olivolja
Saltrostade frön

The Fishery

Krispig Fisk

125kr

Rimmad och friterad vit fisk, crudité, småpotatis, örter, citron, dipp

Sallad med räkor

135kr

Handskalade räkor, tomat, syltad lök, 63 graders ägg, örter & vitlöksdressing

Klassiker

Ekbackens Brynt smörbakade kyckling

135kr

Brynt smör bakadkyckling med spetskål, ärtor och pepparrot