Österrike v44

Österrike

Österrikiska köket är den matkultur och de mattraditioner som finns i Österrike och består av influenser från Österrike-Ungern. Regionala influenser från italienska köket, ungerska köket, tyska köket och olika kök på Balkan har påverkat matlagningen, och denna sammansmältning av stilar påverkade i sin tur hela riket. Mycket av maten består av kött och potatis. Wienerschnitzeln tros ha kommits på i Milano under 1500-talet, från var den togs till Wien där den sedermera populariserades som wienerschnitzel genom hela riket och vidare.
Det österrikiska köket associeras ofta med det wienska köket, men det finns utmärkande regionala variationer.
Wienerbrödet tros härstamma från huvudstaden Wien och kallas i Sverige, Norge och Danmark för wienerbröd eller wienerbrød, "wienskt bröd". Bakverket består av en deg som i det klassiska köket refereras till som wienerdeg som består av tunna lager av smör och vetedeg, som importerades till Danmark av österrikiska bagare inhyrda under en bagarstrejk bland danska bagare under 1850-talet.

Huvudrätterna byts under veckan. Välkomna

Meny

100kr

Fläskkarré ala Wien med senap, citron & frasigt bröd
Österrikisk gulasch med syrad grädde & persilja
Spätzle med svamp, friterad grönkål, bakad lök & ost

Tillbehörsbordet v44 med smak av Österrike

Swedbankbröd
Tartarsås
Gurksallad, persilja, gräddfil
Blandsallad
Vitlöksstekt svamp
Bakad kål, kummin
Bönsallad, purjolök
Senapsrostad morot
Dillpickles
Rostad pumpa, aprikos
Rostade frön
Olivolja
Vinaigrette

The Fishery

Krispig fisk

125kr

Friterad vit fisk med crudité, citron, örter & dipp

Sallad med varmrökt lax

115kr

Varmrökt lax, tomat, kryddpickles, gula ärtor, potatis, 63 graders ägg & örter

Klassiker

Fiskgryta

145kr

Fiskgryta med vitvinssås, krondillskokt potatis, purjolök & morot

Kalvfärsbiffar

135kr

Kalvfärsbiffar med pressgurka, potatispuré & gräddsås